Contact
Login
  • English English
  • Ελληνικά Ελληνικά
Home
LIFE NATURA THEMIS
About the Program About LIFE Environmental Governance and Information Scope Κey actions Partners Networking The project in the press
Law Observatories
Observatories Inquisition authorities Statistics
Applicable Law
Administrative Competencies
  • State Prosecutors
  • Police
  • Management Bodies
  • Forest Rangers
  • Region
  • Municipality
Environmental Crime Legal framework Criminal proceedings
Deliverables
Informative material Awareness raising activities
News

Search form

News 
Home |  news |  Καλοκαιρινές διακοπές με … περιβαλλοντική συνείδηση

Καλοκαιρινές διακοπές με … περιβαλλοντική συνείδηση

By LIFE NATURA Themis / July 20 2017/
Παραδοτέα
/ 0 Comments

Πρωτοποριακή εφαρμογή του LIFE NATURA THEMIS* για έξυπνες συσκευές δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης να καταγγέλουν άμεσα και, αν επιθυμούν, ανώνυμα οποιοδήποτε περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης πέφτει στην αντίληψή τους

Άρθρο της Μαρίας Μανιαδάκη, Δικηγόρου, ΜΔΕ, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης,

E-mail: observatorywestcrete@gmail.com

 

Καλοκαίρι στην Κρήτη σημαίνει εκδρομές στη φύση, θάλασσα, βόλτες στο Λιμάνι και φυσικά χαλάρωση για ντόπιους και τουρίστες. Πόσες φορές όμως σε αυτές τις πολυπόθητες στιγμές χαλάρωσης δεν σας έτυχε να γίνετε μάρτυρες περιβαλλοντικών εγκλημάτων, είτε ανακαλύπτοντας στις εξορμήσεις σας παράνομες χωματερές, είτε βλέποντας το Λιμάνι γεμάτο λύματα, είτε την αγαπημένη σας παραλία βρώμικη ή κατειλημμένη από ένα σωρό αυθαίρετες κατασκευές; Ακόμα και τα βράχια, από τα οποία βουτούσατε μικροί, σήμερα συχνά τα βλέπετε να έχουν σμιλευθεί ως δίοδοι πρόσβασης σε μπαρ- καντίνες, και να έχει αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο.

Περαιτέρω, συχνά στην βόρεια Κρήτη ο ανεξέλεγκτος τουρισμός το καλοκαίρι οδηγεί στην καταστροφή των φωλιών της χελώνας Caretta caretta. Στην περιοχή από Σταλό έως Κολυμπάρι, ενώ επιβάλλεται για την προστασία της Caretta caretta η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα ξαπλωστρών από την παραλία μετά τη δύση του ηλίου κ.λπ., καμία από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα (43) που ελέγxθηκαν το 2015 από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε Χανίων δεν τηρούσε τα σχετικά μέτρα.

Είμαστε λοιπόν καθημερινά -πρωτευόντως τους θερινούς μήνες- όλοι μάρτυρες μικρών ή μεγάλων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών, που αθροιστικά προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό τοπίο της Κρήτης. 

Φυσικά όμως μέσα στη γενική χαλάρωση του καλοκαιριού, σπάνια κάποιος εξ ημών θα καταγγείλει ένα περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης, πράγμα που αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα, για τον οποίο οι παραβάτες τους θερινούς μήνες αποθρασύνονται.  Σύμφωνα με περιβαλλοντική έρευνα αναφοράς με τη μορφή ερωτηματολογίων σε δείγμα 3.131 ατόμων που διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE NATURA THEMIS, μόλις 9% του πληθυσμού της Κρήτης απαντά θετικά ότι έχει προβεί σε καταγγελία περιστατικού περιβαλλοντικής υποβάθμισης (Εικόνα 1)!

Λύση στο πρόβλημα αυτό φιλοδοξεί να φέρει η εφαρμογή για την αναφορά περιβαλλοντικών βλαβών, που σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται τεχνικά από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εταίρο του έργου LIFE NATURA THEMIS: εύχρηστη και λειτουργική, η εφαρμογή υποστηρίζεται από συσκευές Android και iOS (κινητά, τάμπλετ και έξυπνες συσκευές) και λειτουργεί αρχικά πιλοτικά μόνο στην Κρήτη.

Εικόνα 1: Ποσοστό του πληθυσμού της Κρήτης που έχει κάνει καταγγελία περιστατικού περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Εικόνα 2: QR Code Android της εφαρμογής LIFE NATURA THEMIS

Εικόνα 3: QR Code iOS της εφαρμογής LIFE NATURA THEMIS

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ο ακόλουθος:

Ο χρήστης, αφού εγκαταστήσει την εφαρμογή μέσω Google Play (για Android), Αpp store (για iOS) ή σκανάρωντας τα αντίστοιχα QR Codes που εμφανίζονται στην εικόνα 2, προχωρά στην καταγγελία/αναφορά ως εξής:

α) Φωτογραφίζει το θέμα του (έως 4 φωτογραφίες).

β) Γράφει σχετικό σχόλιο ή κείμενο με πιθανές λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν περιληπτικά την παράβαση (π.χ. απόρριψη μπάζων, υποβάθμιση αιγιαλού κ.λπ.).

γ) Αποστέλλει το μήνυμά του αυτόματα. Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, η εφαρμογή αποθηκεύει την καταγγελία στη συσκευή και η αποστολή ολοκληρώνεται αυτόματα όταν υπάρχει σύνδεση στο δίκτυο. Η γεωαναφορά του σημείου παράβασης γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Τη συνέχεια αναλαμβάνουν οι διαχειριστές της εφαρμογής, οι οποίοι αφού παραλάβουν το σχετικό μήνυμα/καταγγελία/αναφορά, επεξεργάζονται την ορθότητα και πιστότητά του, γεωαναφέρουν το περιστατικό ενημερώνοντας τον γεωπληροφορικό χάρτη που βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της εφαρμογής http://app-naturathemis.gr/el, κωδικοποιούν την αναφορά στην αντίστοιχη κατηγορία περιβαλλοντικού εγκλήματος, αναζητούν την/τις αρμόδια/αρμόδιες υπηρεσίες, προωθούν αναλόγως την καταγγελία και ακολούθως παρακολουθούν την πορεία και εξέλιξη της υπόθεσης.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται εντελώς ανώνυμα- εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης- και σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο τον πολίτη όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τον μεν πολίτη εφόσον επιθυμεί να αντιδράσει σε μία παρανομία άμεσα και με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, τη δε αρμόδια υπηρεσία, γιατί της παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες, όπως το ακριβές σημείο του συμβάντος και φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης, προκειμένου να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά όταν διαπιστωθούν παραβάσεις σε παραλίες με Γαλάζια Σημαία (π.χ λύματα ή παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία της Caretta caretta) η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ως εθνικός χειριστής και του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» μπορεί να προβεί ακόμα και στην υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας της συγκεκριμένης παραλίας μέχρις ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή του LIFE NATURA THEMIS δεν είναι «γράμμα κενό», αλλά μία εφαρμογή που δίνει τη δύναμη, στον καθένα από εμάς, να συνδράμει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διασφαλίζοντας την ανωνυμία του, χωρίς περιττή ταλαιπωρία και χρησιμοποιώντας απλώς το κινητό του τηλέφωνο. 

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι λοιπόν στα χέρια μας, ειδικά το καλοκαίρι!

*Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα LIFE NATURA THEMIS, στο οποίο συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, ως εταίρος, στην ιστοσελίδα του: www.lifethemis.eu

LIFE Themis Facebook

 

Search form

Latest News
  • First partners’ meeting of the project LIFE NATURA THEMIS in Heraklion, November 20, 2015
    06 Apr
    First partners’ meeting of the project LIFE NATURA THEMIS in Heraklion, November 20, 2015
  • Environmental baseline survey for the depiction of the public opinion towards environmental crime
    06 Apr
    Environmental baseline survey for the depiction of the public opinion towards environmental crime
  • THEMIS project at the annual opening event of the LIFE projects in Brussels
    06 Apr
    THEMIS project at the annual opening event of the LIFE projects in Brussels
categories
  • Deliveries (19)
  • General News (65)
  • Networking (7)
User login
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εnvironmental crime map

Τhe geoinformation map posts the prosecuting cases of crimes against species of wild fauna and flora known in NATURA 2000 areas.

© Copyright NHMC 2016.© Copyright NHMC 2016. The LIFE14/GIE/GR/000026 project is funded at a percentage of 60% from the LIFE financial instrument “Environmental Governance & Information” of the European Commission. With the contribution of the Green Fund.
CONTACT US

Contact us for any further information.

  •  

    Address:  Knossou Avenue, Heraklion, Crete, Greece

  •  

     Phone: (+30) 2810 393265, Fax: (+30) 2810 393294

  •  

    Email: themis@nhmc.uoc.gr

  •  

    Website: www.lifethemis.eu

West Crete Observatory

Iroon Polytechniou 43, 73132 Chania
Maniadaki Maria, Chania Bar Association
tel. (+30) 28210 41179, fax. (+30) 28210 41189
observatorywestcrete@gmail.com

East Crete Observatory

Theotokopoulou 28, 71202 Heraklion
Sbokos Giorgos, Heraklion Bar Association,
tel. / fax. (+30) 2814 007442,
sbokos@nhmc.uoc.gr

Natural History Museum of Crete, University of Crete
Natural History Museum of Crete, University of Crete
Coordinator
Chania Bar Association
Chania Bar Association
Partner
Hellenic Society for the Protection of Nature (HPSN)
Hellenic Society for the Protection of Nature (HPSN)
Partner
Heraklion Bar Association
Heraklion Bar Association
Partner
Ministry of Environment and Energy
Ministry of Environment and Energy
Partner